Kan je panini maken met afbakbroodjes? Die vraag hoor ik vaker. De reden is waarschijnlijk dat de echte panini broodjes niet in iedere supermarkt te koop zijn. Ik kan je geruststellen, het antwoord is: ja dat kan zeker wel. Een lekker recept voor panini gemaakt van afbakstokbrood staat op deze pagina.

Panini maken met afbak stokbrood

Dat heb ik zelf maar eens getest, om goed antwoord te geven op de vraag of het kan. Het lukt vrij aardig. De smaak is prima, maar wel een beetje anders. Iets minder kruidig denk ik. Het werkt ook iets minder makkelijk dan de echte panini broodjes. De echte panini broodjes zijn iets platter en breder, en zijn daardoor makkelijker te beleggen. Een stokbrood of een afbakbroodje rolt een beetje weg maar ach, als dat je problemen zijn…

Ik heb afbak stokbrood gebruikt als test of je met afbroodjes panini kunt maken
Ik heb afbak stokbrood gebruikt als test of je met afbroodjes panini kunt maken

Panini maken met afbakbroodjes in de praktijk

Als je het afbakbroodje eenmaal hebt belegd dan doe je hem in de contact grill of panini grill. Uiteindelijk wil je toch een beetje een plat broodje hebben dus ik heb gewoon even flink staan duwen op de bovenkant van de grill. Let op dat niet de hele inhoud van je broodje naar buiten komt zetten (dat kan ook bij echt panini brood gebeuren trouwens, maar niet zo snel omdat je niet echt hoeft te duwen) Het gewicht van de grill doet verder het werk wel. De smaak is ietsje anders, dat schreef ik al en de broodjes zijn iets harder / krokanter na het bakken. Als je bij jou in de buurt dus niet aan panini afbakbroodjes kunt komen kan je dus ook best een afbakstokbroodje of pistoletjes gebruiken.

Binnenkort zet ik het recept online maar op deze pagina plaats ik vast een paar foto’s van hoe de panini met afbakbroodjes zijn geworden.

De test is gelukt: Panini maken met afbakbroodjes, kan dat? Het antwoord is ja
De test is gelukt: Panini maken met afbakbroodjes, kan dat? Het antwoord is ja

Met welk brood kan je beste panini maken?

Het antwoord is duidelijk, met echte panini broodjes. Ik koop ze van het merk Delifrance en eigenlijk heb ik nog geen andere merken kunnen ontdekken in de supermarkten. Een zak kost ongeveer 1,50 en dan heb je twee panini broodjes. Wat ze wel handig hebben gedaan: de zak bestaat uit twee aparte delen zodat je één broodje kunt gebruiken en het andere broodje blijft luchtdicht verpakt. Die kan je dus later nog een keer gebruiken.

Waar kan je panini brood kopen?

Ik koop panini brood bij de Jumbo. De AH in het dorp heeft ze niet. De AH XL heeft ze weer wel. Misschien weten jullie meer adresjes? Laat het dan even weten.

Panini brood kopen is nog steeds vrij lastig maar zo ziet het brood er uit wat ik gebruik
Panini brood kopen is nog steeds vrij lastig maar zo ziet het brood er uit wat ik gebruik

Voor panini recepten kan je op deze pagina beginnen

6 Comments

 1. hoi..ik heb ff vraagje en mischien weet jij dat…ik kreeg gisteren van me dochter een lekkere lunch had ze zelf gemaakt maar nu komt het in die panini afbak broodjes zit dextrose waar we dus later pas achter kwamen…ik ben diabeet en ik reageerde mega heftig daarop na het eten bleef me suiker dus maar stijgen en stijgen waardoor ik me nu nog niet goed voel…dussssssss ik wil ff vragen waarom er in godsnaam dextrose in zit??????

  • Helaas…. ik heb ook geen idee. Had ik ook niet echt verwacht. Hopelijk weet één van de andere lezers het antwoord (of tips welke broodjes je wel goed kunt gebruiken)

 2. Het ligt eigenlijk voor de hand als ik het vertel , maar ipv panini-brood kun je op een goedkope manier PITA-broodjes op je contactgrill gebruiken !!!.
  Graag gedaan , groet Frank Struike , Bemmel.

  • Hallo Frank,
   Open deuren zijn er om in te trappen toch? Met pita broodjes kan inderdaad ook een heerlijke panini maken. Prima om het toch even te noemen.

 3. Heey Frank,

  Ik woon in een derdewereld land 😥.
  Arme ik, dacht dat ik in Nederland niet verwend was en best kon leven zonder alle luxe.
  En nu kom ik er achter dat ik echt heel veel spullen mis om een lekker lunch, of een goeie salade inelkaar te zetten.

  Panini brood, en in Nederland is het ook nog niet eens in elke supermarkt te koop. Sorry, maar ik vind een website voor zelfmaak Panini’s en dan zeggen: koop voorverpakt panini brood, echt slecht.
  Maar Frank, Pita broodjes hebben we hier!
  Heel erg bedankt.

 4. Zelf koken betekent in Nederland pakjes, zakjes of blikjes openmaken en zelf in een pan doen, beetje roeren en klaar zijn we weer. Geen wonder dat op een moment niemand meer weet hoe je een broodje maakt. Met meel, water en een beetje gist maak heerlijke broodjes zonder bijproducten maar okee, een zak openmaken is natuurlijk veel makkelijker.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.